Szántás vagy forgatásnélküli talajművelés?

Tizenegy magyar településen hoztunk létre az elmúlt évben Contivo™ kísérleti farmot, hogy a termesztéstechnológiák kipróbálására, tesztelésére, összehasonlítására lehetőségünk legyen.

A farmok lehetőséget adtak azon vizsgálatok elvégzésére, amelyek révén hiteles, tapasztalaton alapuló válaszokat tudunk adni a Contivo™ programba belépő partnereink az adott termelési helyre, termesztés körülményekre adaptálva. Számukra a lehető legmegfelelőbb hibrideket/fajtákat és a hozzá kapcsolódó komplex növényvédelmi és műtrágyázási megoldásokat tudjuk kínálni. Nem utolsósorban pedig jövedelmezőségre vonatkozó következtetéseket is levonhattunk.

Az összehasonlítást a különböző évjáratokban forgatásos és a Contivo™ program egyik fő elemeként, a forgatásnélküli művelési módban végeztük el ebben az évben. Az egyes helyszíneken az alábbi módszereket alkalmaztuk:

 

  • Forgatásnélküli művelési mód 4 helyszínen (Alsópáhok, Perkáta, Hort, Orosháza)
  • Szántott / forgatásnélküli művelési mód összehasonlítása 4 helyszínen (Töltéstava, Hajós, Szerencs, Nagycserkesz)
  • Hibrid/ fajta adaptációs farmok: nagyparcellás kísérleti helyek 3 helyszínen (Dióskál, Kerekharaszt, Karcag)

 

Kalászos növénykultúrák tekintetében az idei csapadékos évben jelentős különbségek nem születtek. A csapadékos területeken a szántásos és forgatás nélküli területek különbsége elenyésző volt, kevésbé volt jelentősége a vízmegőrzésnek. A csapadékban szegényebb országrészeken – például Töltéstava és Karcag – a forgatásnélküli technológiák szerepeltek jobban. A SY Moisson, Bologna és az Illico fajták terméshozamai a két művelési módban minimálisan tértek el, ez jól mutatja a termesztésbiztonságukat, kiváló adaptációs képességüket.

Az őszi káposztarepce esetében elmondható, hogy a jó minőségben kivitelezett forgatásnélküli és a hagyományos művelés között meghatározó terméskülönbségeket nem mértünk. Több kísérleti területen ősszel a középmély lazítás és annak elmunkálása volt az egyetlen talajművelési alternatíva. Az új generációs hibridek közül a SY Fighter és a SY Saveo valamint az NK Formula kifejezetten ajánlott a forgatás nélküli művelési módban.

Az idei szezonban a forgatásnélküli oldalon szerepeltek jobban a SYN napraforgó hibridek. A preemergens gyomirtószerek a nagymennyiségű és kedvezőtlen elosztású csapadék hatására  a homokosabb, szélverésnek kitett foltokban okozott lokálisan a talajról a levelekre felverődve fitotoxikusságot néhol tőpusztulást. A forgatásnélküli oldalon a mulcsréteg pufferhatása volt megfigyelhető, amely tompította az alkalmazott herbicid negatív hatását a hagyományos, szántásos műveléshez képest.