Szárazságtűrő búzával enyhítenének az élelmiszergondokon

A klímaváltozáshoz alkalmazkodó búzafajták enyhíthetnek az élelmiszerhiányon. Olyan vetőmagok kifejlesztésére lenne szükség, melyek segítségével a búza hő- és szárazságtoleranciája növelhető, ezáltal a világ növekvő népessége a klímaváltozás okozta kihívások ellenére is ellátható elegendő élelemmel.

Az Intergovernmental Panel on Climate Change szervezet előrejelzése szerint 2050-ig az évi középhőmérséklet 2-5 celsius fokkal emelkedhet, mely a várhatóan csökkenő csapadékmennyiség mellett – kiemelten a trópusi és szubtrópusi régiókban – komoly termelékenységi problémákhoz vezethet.

Szakértők olyan országokon és szervezeteken átívelő együttműködést hoztak létre, mely során közös megoldások és stratégiák kialakításával fegyverkeznek a klímaváltozás ellen. Kiemelt szerepet kapnak a kutatások során azon búzafajták, melyek a száraz-meleg régiókban fejlődtek ki. A szakemberek célja a jövőben modern technológiák és nemesítési eljárások alkalmazásával olyan szárazság- és melegtűrő búzafajták előállítása, melyek víztakarékos agrotechnikával, optimális talajműveléssel elegendő termést biztosítanak.