Szardíniai csodabor az egészség titka?

Szardínia szigete százéveseiről híres. A 98 éves Giovanni Loi még felgyalogol a meredek szőlőhegyre, de könnyen teszi: még ifjoncnak számít a szomszédaihoz képest. A legidősebb szárd 113 éves, ugyanakkor az elmúlt két évtized alatt 3 ezer fölé emelkedett a száznál idősebbek száma az 1,6 milliós szigeten.

A magas életkor azonban nem egyenletesen oszlik meg, hanem a keleti partvidék Ogliastra megyéjének hegyvidéki településeire koncentrálódik. Hogy mi a hosszú élet titka? Giovanni Loi szerint egy pohár cannonau bor, de minden nap!

A cannonau a grenache, vagy spanyolul garnacha kékszőlő helyi neve, ami a világ egyik leggyakoribb fajtája. Szardínián úgy tartják, hogy a spanyol eredetű szőlő a szigeten az évszázadok során alkalmazkodott a meredek lejtőkés a nagy magasság, valamint a tenger közelsége által meghatározott éghajlathoz. A sötét színű szőlő polifenol tartalma, különösen a magasabb hegyeken igen jelentős, és ez a tényező, amely jó hatással lehet az egészségre – vélik a helyiek.

Manapság a cannonau foglalja el Szardínia szőlőterületeinek 30 százalékát, és többnyire olyan családok termesztik kisebb parcellákon, akik fő jövedelme a juhtartásból és az olajfákból származik. Mivel igen keveset adnak el borkészítésre, másutt nem is igen lehet kapni a csodaborból, bár újabban a brit importőrök is élénken érdeklődnek iránta. Ezért kisebb borászatok kezdenek foglalkozni a gondolattal, hogy minőségi cannonau-t szállítsanak külföldre.