Szaúd-Arábia mellett új piacot keres a német búza

A német búzaexportőrök olyan új piacokra való belépés lehetőségét keresik, mint Kína, Mexikó és Indonézia, mivel úgy látszik, hogy Szaúd-Arábia megnyitja a kaput az Oroszországból származó gabona előtt – jelentette be a német ágazati szövetségre hivatkozva a Reuters.

Szaúd-Arábia az utóbbi években a német búza legnagyobb vásárlója volt, de a német cégekre sokkal keményebb versenyfeltételek várnak, miután a szaúdi állami gabonafelvásárló, a SAGO bejelentette, hogy a következő pályázaton enyhíti a búza behozatalára vonatkozó minőségi előírásokat.

A német búzatermesztők aggodalmukban ezt úgy tekintik, mint fekete-tengeri importhoz, különösen az orosz búza vásárlásához való első lépést.

A német mezőgazdasági szövetkezetek szövetsége, a DRV szerint a minőségi követelmények enyhítése azt jelenti, hogy a jövőben csökkenhetnek a német búza Szaúd-Arábiába történő kivitelének esélyei, miközben a Fekete-tengeri régióból több búza kerülhet a Közel-Keletre. Ezért Németországnak új búzapiacok után kell néznie.

Így került szóba Mexikó, Kína és Indonézia, de egy új piacra való belépés elérése bonyolult kérdés, amely kiterjedt tárgyalásokat foglal magában az élelmiszer-biztonságról és a minőségi előírásokról, amelyek hosszú időt vehetnek igénybe – foglalta össze a DRV.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub