Százesztendős lett a John Deere

Ha amúgy is Angliában járnak és ráérnek szeptember 25-én vagy 26-án, ne mulasszák el a Nottingham melletti Langarban azt a kiállítást, ahol száz év John Deere traktorjait mutatják be.

A világ vezető mezőgazdasági járműgyártója, a moline-i (Illinois állam) székhelyű Deere & Company azt ünnepli Langarban, hogy épen fél évszázada jelent meg a brit és az ír piacon. Ezért 50 ősrégi és modern traktort állítanak ki, amelyek közül a legidősebb a képünkön látható 1916-os Overtime Model R típusú traktor lesz, ami egy Lincolnshire-i farmer, bizonyos Malcolm Robinson büszkesége. Az overtime jelentése túlóra, és bizony az említett modell rengeteg túlórája tette lehetővé, hogy az első világháború alatt nem fogyott ki az élelmiszerből az Egyesült Királyság.

john deere 9620RX.OK

Ugyancsak ki fogják állítani a márka zászlóshajóját, a 620 lóerős 9620RX-et. Ennek kistestvére, a 9560 RT ugyanakkor magyar futóművön gördül. A John Deere ugyanis másfél évtizede a Rába állandó megrendelője.

John Deere 9560 RT

A Rába Járműipari Holding egyik leányvállalata, a Rába Futómű Kft. jó ideje fejleszt és gyárt traktor futóműveket a John Deere számára. A Győrben tervezett futómű az 560 lóerős 9560 RTtraktor hajtásáról és kormányzásáról gondoskodik. A járművet és futóművét a legnehezebb mezőgazdasági munkákra, és az extrém terheléseket jelentő építőipari felhasználásra (például földgyaluzás) tervezték.