Szénaimportra szorult Svájc

Az idei tartós aszály oda vezetett Svájcban, hogy az első kilenc hónapban minden eddiginél több széna importjára szorult az alpesi ország.

Az Alpokat valamikor Európa víztornyának nevezték, mivel a magashegyi hómezők és gleccserek az esőszegény nyári hónapokban is táplálták az alpesi országok patakjait, folyóit. Most azonban a svájciak január és szeptember között több szénát importáltak, mint bármikor. A hőhullámok augusztusban azt eredményezték, hogy két svájci kantonban (Vaud és St Gallen) katonai helikopterekkel szállítottak vizet a hegyi legelőkön szomjazó teheneknek.

A fentiek miatt az agrárinformációs szolgálat (LID) az év első kilenc hónapjában 179 800 tonnás szénabehozatalt regisztrált (mázsánként 3 svájci frank a vám), mivel az állandó szárazság miatt egyszerűen nem nőtt elég fű a havasi kaszálókon.

A vámhatóságoktól származó adatok azt mutatják, hogy a behozatal nagy része a szomszédos országokból származott. A legnagyobb szállító Franciaország (82 918 tonna) és Németországból (61 828 tonna) volt. Ez a két ország biztosította Svájc teljes szénabehozatalának 80 százalékát

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel