Szerbiában rengeteg élelmiszer landol a kukában

Komoly élelmiszerpazarlás folyik Szerbiában, állapította meg egy nemrégiben közzétett felmérés. Egy új összefogás keretében azt szeretnék elérni, hogy az országban évente kidobott mintegy 350 ezer tonna élelmiszerből minél kevesebb kerüljön hulladéklerakókba.

A 6,9 millió lakosú Szerbiában évente mintegy 350 ezer tonna élelmiszerhulladék képződik az háztartásokban és a szolgáltató szektorban, ennek döntő többsége a kukába kerül. A szerb vendéglátóipar átlagosan 120 ezer tonna ételt készít évente, ennek harmadát nem tudják értékesíteni, kidobják.

Holott az országban mintegy 1,8 millió ember él szerény körülmények között, kézenfekvő lenne, hogy egy részük hozzájuk kerüljön, állapítja meg a tanulmány. A hulladéklerakókba kerülő kidobott élelmiszerek nagy mennyiségű káros gázt bocsátanak ki, ahelyett, hogy energiát vagy komposztot termelnének belőle, vagy segítséget nyújtanának rászoruló emberek számára, hangzott el a témában tartott a sajtótájékoztatón.

Az összefogás résztvevői szerint megfelelő szabályozásra, akár adókedvezményekre és komoly társadalmi célú kampányra van szükség ahhoz, hogy a felesleges élelmiszerek hasznosítása pozitív irányba forduljon.

silviarita képe a Pixabay -en.