Szigorú előírások a gyümölcsök és zöldségek csomagolására Franciaországban

A hulladék- és körforgásos gazdaságról szóló törvény Franciaországban megtiltja a friss gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmét műanyag csomagolásban 2022. január 1-jétől. Kivéve, ha azokat 1,5 kilogrammos, vagy annál nagyobb tételekben csomagolják.

Az ökológiai átmenet minisztériumának rendelete szerint a csomagolt gyümölcsök és zöldségek értékesítésének tilalma lényegében körülbelül 15-15 fajta zöldséget és gyümölcsöt érint.

Ezek közé tartozik a póréhagyma, a cukkini, a padlizsán, a paprika, az uborka, a burgonya, a sárgarépa, a kerek paradicsom, a hagyma, a fehérrépa, a káposzta, a karfiol, a sütőtök, a paszternák, a retek, a csicsóka és a gyökérzöldség.

Ami a gyümölcsöket illeti, a tilalom január 1-jétől vonatkozik az almára, a körtére, a narancsra, a klementinre, a kivire, a mandarinra, a citromra, a grapefruitra, a szilvára, a dinnyére, az ananászra, a mangóra, a datolyaszilvára.

Vannak azonban kivételek a gyümölcsök és zöldségek esetében, amelyek a kormány szerint minőségi romlást okozna, ha ömlesztett termékként értékesítik. Ez hét gyümölcs- és zöldségkategóriára vonatkozik, amelyeket 2023 közepéig és 2026 közepéig lehet műanyag csomagolásban értékesíteni. Az intézkedéssel Franciaország kormánya azt reméli, hogy évente több mint egymilliárd műanyag csomagolás válik feleslegessé.

Fotó: Pixabay.com