Színes LED serkenti növekedésre a mikroalgákat

Mivel a bioüzemanyagok továbbra is komoly kihívásokat jelentenek, ezért a tudósok új területeken kutakodnak alternatívák iránt. Egy csapat mikroalgák bioüzemanyag-energianövényként való viselkedését vizsgálta.

A  Journal of Renewable and Sustainable Energy kiadványban a kínai Yangzhou Egyetem kutatói bemutatták, hogy a monokromatikus vörös és kék LED-es megvilágítás kombinációja egy bizonyos mikroalgán (Dunaliella salina – D. salina) hogyan fokozhatja növekedést és növelheti a kritikus komponensek bioszintézisét, például lipidek fejlesztésére.

A kutatók a tengeri sóföldekből nyert és sós tavakban talált algákra fókuszáltak.

Ez a könnyű termeszthetőségéről és élénk színéről ismert, mivel magas a karotinoid tartalma, széles körben használják élelmiszerekben és kozmetikumokban.

A mikroalgák általában nagyobb mennyiségű lipidet (természetes olajokat és viaszt alkotó zsírsavakat) halmoznak fel, mint más biomassza-alapanyagok, ami azt jelenti, hogy a szervezetek jóval nagyobb százaléka használható bioüzemanyaggá alakítható.

A LED-eket, mint hangolható egyszínű fényforrásokat már használják a növények növekedésének optimalizálására, különösen az üvegházak termesztésében. A látható spektrum minden részét felhasználják a fotoszintézis során, de a fény befolyásolja a növény fejlődését is. Több kék vagy piros fény hozzáadása például különböző módon befolyásolja a különböző növényeket.

Vizsgálatuk során a kutatók vörös, kék vagy kombinált vörös-kék megvilágítást alkalmaztak a D. salina kultúrában. Megállapították, hogy a kék fény különböző intenzitása nem fokozta jelentősen a mikroalgák növekedését, de növelte a lipid-, fehérje- és szénhidrátszintet.

A vörös fény viszont csökkentette az algák növekedését és a lipidképződést, szemben a kék és fehér fényével.

Amikor azonban a vörös és a kék fényt egyidejűleg alkalmazták különböző arányokban, a mikroalgák jelentős növekedést mutattak.

“A biodízel teljesítménye a zsírsavak összetételétől függ, ezért a közeljövőben azt is meg akarjuk határozni, hogy a kombinált monokromatikus fények hogyan befolyásolják a mikroalga biodízel minőségét” – mondta Xiaojian Zhou szerző.