Szója helyett repce: kutatók új fehérjeforrást találtak az emberek számára

Egy táplálkozástudományi tanulmány szerint a repcében található fehérje hasonló hatást gyakorol az emberi anyagcserére, mint a szójafehérje. További előnye is van: a fehérjék a repceolaj-termelés melléktermékeiből kinyerhetők.

„A kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez az embereknek fehérjére van szükségük. A hús és a hal kiváló minőségű fehérjék forrása, ám egyes növények is értékes fehérjéket jelentenek. A szóját általában a legjobb növényi fehérjeforrásnak tekintjük, mivel különösen előnyös aminosav-összetételt tartalmaz”, mondja Gabriele Stangl professzor, a Martin Luther Egyetem táplálkozástudósa, akinek vezetésével egy kutatócsapat azt vizsgálta, hogy a hasonló összetételű repce lehet-e alternatívája a szójának.

A repce olyan fitokémiai anyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A növényt Európában széles körben termesztik, a repceolaj-termelés fehérjében gazdag melléktermékei felhasználhatók új élelmiszeripari termékek alapanyagaként. Ezeket a melléktermékeket eddig kizárólag állati takarmányként használták.

A 20 résztvevővel végzett vizsgálat során a kutatócsapat a bevitt repce- és szójafehérjék hatását vizsgálta az emberi anyagcsere tekintetében.

A szója- vagy repcefehérjével elkészült ételek elfogyasztása után rendszeresen vért vettek a résztvevőktől.

A repcefehérje hasonló hatásokat váltott ki az anyagcsere paraméterekben és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkben, mint a szójafehérje. A repce még valamivel kedvezőbb inzulinreakciót is produkált a szervezetben. További előnye, hogy a hosszabb ideig jóllakottak voltak a repcefehérje elfogyasztása után. A repce a szója értékes alternatívájának tűnik az emberi étrendben.

Az egyetlen hátránya, hogy inkább sós ételek elkészítésére alkalmas, összegzett Christin Volk táplálkozási szakember.

Evgeni Tcherkasski képe a Pixabay -en.