Szója-jósló program nyerte a Syngenta díját

A Stanford egyetem csapata nyerte el a Syngenta és az INFORMS által meghirdetett mezőgazdasági adatelemző verseny fődíját. Az ötezer dolláros díjazású pályázat résztvevőinek célja az élelmiszerbiztonság fejlesztése.

A Stanford a Xiaocheng Li, Huaiyang Zhong, valamint David Lobell és Stefano Ermon tanársegédekből álló csapattal nevezett a Syngenta és az INFORMS versenyére a szójaváltozatok hozamának hierarchikus modelljével. A kutatók olyan elemző módszert mutattak be, amelynek segítségével a gazdák pontosan megállapíthatják, hol milyen terményfajtákat érdemes vetni a maximális hozam érdekében.

„Az eredményünk bizonyítja, hogy a kutatás és az adatfeldolgozás egyesítésében óriási lehetőségek rejlenek: a számítástechnika segítségével hatalmas mennyiségű strukturálatlan adatot dolgozhatunk fel, növelve a hatékonyságot és csökkentve a költségeket” – fogalmazott a díjnyertes projekt egyik résztvevője a Farm Futuresnek nyilatkozva.

„A globális élelmiszerbiztonság megteremtése jelenti az egyik legnagyobb kihívást a következő generáció számára, és nagy az igény arra, hogy új területekről érkező tehetségek is részt vegyenek a mezőgazdasági innovációban” – mondta a verseny kiírásának hátterével kapcsolatban Joseph Byrum, a Syngenta szója termékfejlesztési vezetője, hozzátéve: a pályázat bizonyította, hogy az agrártudományon kívül tevékenykedő kutatók is komolyan hozzájáruljanak a terület fejlesztéséhez. A vállalat a következő években is folytatja a Crop Challenge programot, a következő versenykiírás májusban esedékes, a jelentkező 2017 januárjáig nyújthatják be pályázataikat.