Szója terem a brazil esőerdő helyén

A brazil kormány az Amazonas-medence erdőtüzeivel küzd, ugyanakkor gyorsítja az erdőirtást, hogy még több földet vehessen művelésbe a mezőgazdaság.

Annak ellenére, hogy az esőerdők talaja nem éppen a vastag humuszrétegről híres – ezért is merül ki hamar –, Brazília éppen az erdőirtásoknak köszönheti, hogy a világ legnagyobb marhahús exportőrévé és szójatermelőjévé vált.

Az 1980-as évek elején Brazília még csak mintegy 14 millió tonna szóját takarított be évente, de a termelés az új művelési technikáknak, valamint a növényvédőszereknek köszönhetően hamar bővülésnek indult. A brazilok ugyanakkor vérszemet kaptak, és az erdőségek rovására kezdték növelni a termőterületet. A fejlődés olyan erőteljes volt, hogy manapság az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslése szerint a 2019/2020-as szezonban a brazil szójatermés elérheti a 123 millió tonnát is, míg a világ legnagyobb szójafogyasztója, Kína csupán mintegy 17 millió tonnát takaríthat be.

Ennek azonban komoly ára van: elemzők szerint 1970 és 2018 között 792 ezer négyzetkilométernyi esőerdő tűnt el Brazíliában, és az elmúlt évre már csak 3,3 millió négyzetkilométer maradt.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub