Szőlészet a birkafarm helyén

Megkezdődött a Yorkshire-i szőlőszüret – írja a Yorkshire Post. A hír azért érdekelhet bennünket, mert ez Anglia legészakibb megyéje, rögtön a skót határ mentén.

A lap szerint itt van Holmfirth Vineyard, az Egyesült királyság legnagyobb szőlészete – és persze a legészakibb is. Azonban a Pennine-hegység nem valami ősrégi borvidék, és a Holmfirth Vineyard helyén egy évtizede még juhok legeltek. A gazda elhunytával a területet meghirdették, mára pedig a 20 hektáron 30 ezer szőlőtő van egy dél-nyugati hegyoldalon.

A Golf-áramlat révén a brit szigeteken mindig is enyhébb a klíma, mint a kontinens hasonló szélességi fokon lévő részein, azonban a globális felmelegedés nélkül a Holmfirth Vineyard sem jöhetett volna létre.

Most meg a tulajdonos házaspár, Ian and Rebecca Sheveling azt mondja, hogy „a legtöbb embernek meglehetősen alacsony elvárásai vannak a bor minőségével kapcsolatban, de nagyon meglepődnek, amikor megkóstolják”. Lehet, hogy azért ízlik nekik, mert nem ittak még igazi, mondjuk magyar bort.

A 20 hektáros szőlészet persze nem élne meg a borból, ezért afféle látogató- és rendezvényközpontot létesítettek a tulajdonosok, ahol 38 vendég számára biztosítanak szállást. Azt mondják, a több lábon állás üzletileg bevált, de úgy látszik, valójában a vendéglátás hozza az igazi bevételt.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub