„Szomjas vagyok” – mondta a paradicsom

Függőlegesen terjeszkedő farmok és növénytermő rendszerek, amelyek pontosan jelzik, milyen és mennyi tápanyagra van szüksége a növényeknek – pár éve szinte elképzelhetetlen volt egy ilyen szuper intelligens gazdálkodó rendszer, mostanra azonban mindez valósággá vált.

A közeljövőben a növények megszólalnak és jelzik a gazdáknak, ha éhesek vagy szomjasak – fogalmaz a Venturebeat cikke, amely szerint a függőleges farmok kiváló példái annak, hogyan alakítja át a kütyük és az internet világa a mezőgazdaságot. A függőleges farmok toronyházak módjára terjeszkednek felfelé, így megsokszorozva egy-egy terület kihasználását. A hatalmas, tálcaszerű részekből álló farmokon a növényeket száz százalékig ellenőrzés alatt tartja a gazda: a talajba épített érzékelők valós időben közvetítik a víz- és tápanyagellátással kapcsolatos adatokat a központba.

Az itt feldolgozott adatokat a tulajdonos az internet segítségével gyakorlatilag bárhol, bármilyen eszközzel lekérdezheti. A szaklap szerint ez azt jelenti, hogy hamarosan minden egyes növény „a saját hangján” szólalhat meg és közölheti igényeit, a termesztés hatékonysága maximálisra nő. Hogy ez nem csak fantázia, azt tanúsítja például a Green Sense Farms chicagói függőleges farmja. Az amerikai vállalat kísérleti telepén évente huszonhatszor aratja le a termést, 85 százalékkal kevesebb energiát és tizedannyi vizet használva, mint a hasonló paraméterekkel rendelkező hagyományos gazdaságok.

A függőleges farmok sorra épülnek világszerte: a japán Mijagiban például a Mirai Inc. és a General Electric hozott létre egy kizárólag LED-ekkel világított „kertet”, amelynek energiaigénye 40 százalékkal kisebb, mint a hagyományos izzókkal világított farmoké. De függőleges farmok alatt nem kell feltétlenül felhőkarcolókat érteni. A brit Growing Underground vállalat például harmincöt méterrel London forgalmas földje alatt építette meg függőleges farmját.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel