Szuperélelmiszer lehet a rizsgyártás melléktermékéből

A rizskitermelés melléktermékét, a keményítő kivonásakor használt vizet eddig haszontalannak tekintette az iparág. A BIORICE projekt kutatói azonban rájöttek arra, hogy állítsanak elő szuperélelmiszer adalékot az eddig a lefolyóba öntött anyagból.

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a diabétesz mostanra népbetegséggé váltak az egész világon. Helyes táplálkozással az ilyen életmódból adódó betegségek többsége kiküszöbölhető, ebben nyújtanak segítséget az úgy nevezett szuperélelmiszerek. A funkcionális élelmiszereknek is nevezett termékek a hagyományos étkezési célok mellett egészségmegőrző feladatot is ellátnak a hozzájuk adott anyagok segítségével. A gond az, hogy az élelmiszerek vitaminokkal és nyomelemekkel történő dúsítása legtöbbször bonyolult és drága kémiai folyamat, amihez sok vegyszert kell felhasználni. Ezt küszöbölik ki a BIORICE projekt kutatói.

Az európai uniós program résztvevői rájöttek, hogyan állíthatnak elő egészséges fehérjéket (peptideket) a rizskeményítő gyártásakor használt vízből, pusztán fizikai módszerekkel, kemikáliák bevetése nélkül.

„A rizsgyártásnak ezeket a melléktermékeit eddig kidobták a cégek. A most kivont peptideknek köszönhetően sokkal egészségesebb termékek kerülhetnek az élelmiszer- és kozmetikai piacra” – összegezte a projekt célját Annalisa Tassoni koordinátor, a Bolognai Egyetem professzora. A csapat már megkezdte a fehérjék vizsgálatát, hogy biztosítsák azok kockázatmentes felhasználását. A BIORICE ezen a téren is megújíthatja az ipart, hiszen mesterségesen előállított bőrszövet segítségével tesztelik, hogyan hat egy adott anyag az érzékeny emberi bőrre. Ez azt jelenti, hogy állatkísérletek nélkül állapíthatják meg, hogy egy termék biztonságosan piacra vihető-e. A BIORICE projekt 2015 októberében zárul, az EU több mint egy millió euróval járul hozzá a kutatás költségeihez.

Fotó: Wikipedia.com