„Szuperélelmiszer” tengeri algákból?

A tengeri mikroalga ígéretes felhasználási módjának tartja kutatók egy csoportja a belőlük előállítható növényi eredetű, egészséges „szuperélelmiszert”.

Az ausztrál Flinders Egyetem kutatói az állati fehérjék környezetbarát, fenntarthatóbb alternatíváit keresik.

„A tengeri mikroalgák, az óceán egysejtű fotoszintetikus szervezetei jelenthetik a megoldást a világ húsfehérje hiányára”, hangsúlyozta Wei Zhang, a Flinders Egyetem professzora, akinek tervei között tengeri biotermék kutatóközpont létrehozása is szerepel annak érdekében, hogy Ausztrália feltörekvő ágazatát globálisan versenyképes iparággá alakítsák.

“Kutatásunk a teljes értékláncra kiterjed a mikroalgák termesztésétől, a körkörös biogyártástól egészen az értékes funkcionális élelmiszerek kifejlesztéséig”, ismertette Zhang professzor. “A mikroalgák táplálkozási profiljainak sokfélesége létezik, a fejlett termesztési stratégiák kidolgozhatók fehérje-, olaj- és szénhidrát-domináns típusú mikroalgák előállítására. Ezek élelmiszerek széles skálájává alakíthatók át.

A tengeri fajok jelentős érdeklődésre tartanak számot, mivel nem igényelnek édesvizet és termőföldet. A napfény felhasználásával a mikroalgák bizonyos fajtái oxigént hoznak létre, és a szén-dioxidot szerves szénné alakítják át, akárcsak a növények.  

„Előállításukhoz nem szükséges termőföld, ezért gyakran nevezik őket az óceánok esőerdőinek”, tette hozzá Kirsten Heimann egyetemi docens, a Flinders Egyetem biotechnológiai főelőadója. „Ez azt jelenti, hogy a mikroalgákat fenntartható módon lehet betakarítani és környezetbarát „szuperélelmiszerekké” alakítani.  A mikroalgák, valamint az innovatív termelés és feldolgozás elősegítheti a világ növekvő népességének kiszolgálását és a fenntartható fehérjetermelés iránti növekvő igényét.

A feldolgozási technikákkal kapcsolatos kutatások mellett a CMBD csapata a hulladékok vagy a betakarított tengeri moszatok biológiailag lebontható műanyagok előállítására való felhasználását is vizsgálja, amely egy másik fenntartható megoldás a rendkívül nehezen lebomló kőolaj alapú műanyagok számára.

Forrás: Flinders University