Takarékos öntözési tippek

Március végén van a víz világnapja, ám nem csak ekkor kell bolygónk legértékesebb természeti kincsére ügyelnünk. Becslések szerint világszerte az édesvíz felhasználásának 70%-áért felel a mezőgazdaság, érdemes minden gazdának elgondolnia azon, hogyan takarékoskodhat a vízfelhasználással. Magyarországon nem csak környezeti előnyeit élvezhetjük a meggondolt vízfelhasználásnak, de sokkal inkább anyagi oldalát is. Gyors gyűjtés olyan technikákról, melyek segítenek a víztakarékosságban, ám ezek némelyike egyszeri, nagyobb beruházást is igényelhet,

  1. Phreatophyte növények kontrollja: ezek a növényfélék elszívják gyökerükkel környezetüktől a vizet, hazánkban a fűzfa és nyárfa tipikusan ilyenek. Szabaduljunk meg ezektől termőföldjeink közelében.
  2. Kevés energiát felhasználó permetező öntözés: a földfelszín közelében kis nyomással, könnyed permetezéssel érdemes öntözni.
  3. Tervezett öntözés: megfelelő eszközökkel előre jelezhető a várható hőmérséklet, páratartalom, csapadékmennyiség, talajnedvesség. Pontosabb, precízebb öntözés érhető el az előjelző szoftverek segítségével.
  4. Csepegető öntözőrendszerek: közvetlen a talajba juttatja a nedvességet, a párolgás csökkentésével.
  5. Fekete műanyag fólia: 1-1,5 milliméter vastag fóliaréteg meggátolja a felszíni párolgást, a gazak növekedését és melegen tartja a talajt esténként. Számos előnye mellett egyetlen hátránya, hogy szezononként cserére lehet szükség.
  6. Lézeres földmérés: a megfelelő lejtésszög meghatározására. Az öntözési módszernek megfelelő lejtés a víz tökéletes eloszlatásához járulhat hozzá
  7. Esővíz használat
  8. Vízfelhasználás pontos mérése