Talaj termékenységi térkép készült Etiópiában

Az etióp kormány a tervek szerint idén indítja el az EtioSIS néven futó komplex talajfelmérési és adatközlési rendszert, amelynek segítségével az afrikai országban elsőként folyamatosan friss és pontos adatokhoz juthatnak a gazdák a termőtalaj állapotával kapcsolatban.

Az Ethiopian Transformation Agency a közelmúltban mutatta be az egész országra kiterjedő információs projektjét. Az EtioSIS (Etiópiai Talajinformációs Rendszer) célja, hogy a modern technológia felhasználásával biztosítsa a gazdák számára az optimális talajvédelmi lépésekhez szükséges információkat. „Az elmúlt években a gazdák meg voltak győződve arról, hogy az etiópiai talaj olyan ásványokat tartalmaz, amelyekből valójában hiány mutatkozik, ez főleg a káliumra igaz” – ismertette a projekt elindításának okát Gidena Tasew egy agrárkonferencián.

Az etiópiai szántóföldek 43 százalékán a savasság okoz problémát, míg körülbelül egymillió hektáron a túl magas sótartalom nehezíti meg a gazdák életét. A legjobb minőségű, fekete termőtalajjal rendelkező 12 millió hektáros területen pedig a talajvíz csökkenti a gazdálkodás hatékonyságát. Az Afrikában elsőként bemutatkozó EtioSIS segítségével a gazdálkodók a talaj aktuális igényeihez igazíthatják a művelést. A projekt állami kezdeményezéssel és támogatásból jött létre, de a megvalósításához számtalan civilszervezet és vállalat is csatlakozott. A rendszerhez tartozó adatbázisok kiépítését 2012-ben kezdték meg, és a tervek szerint 2016-ban élesben is bemutatkozik.