Talaj turbózással a globális felmelegedés ellen

A talaj – legyen az termőföld vagy legelő –, hatalmas mennyiségű széndioxidot raktároz magában. Ez nem csak a növénytermesztés számára fontos, de lehetőséget adhat a klímaváltozás megfékezésére, hogy mennyire hatékonyan, azt hamarosan a francia mezőgazdasági minisztérium fogja tesztelni a gyakorlatban.

Stéphane Le Foll mezőgazdasági miniszter a Climate Smart Agriculture konferencián jelentette be, hogy Párizs célja a talaj széndioxidtartalmának 0,4 százalékos növelése egy év alatt. A szám kicsinek tűnik, de tekintve, hogy milyen hatalmas széndioxid mennyiséget tárol a talaj, a terv kifejezetten ambiciózus. Franciaország 2030-ig 40 százalékkal szeretné csökkenteni teljes széndioxid kibocsátását, ehhez járulhat hozzá a speciális talajművelési projekt.

A legtöbb széndioxidot a mocsarak, a füves területek és az erdők alatt tárolja a talaj; a földbe kerülő szerves anyagokat a mikroorganizmusok lassan dolgozzák fel, a felszabaduló széndioxidot pedig a növények hasznosítják, az általuk megtermelt oxigén pedig segít a légköri egyensúly megtartásában. A talaj széndioxid-megtartó képességének mesterséges fokozása nem könnyű feladat, hiszen a leghatékonyabb módja az, ha minél kevesebbet bolygatják, illetve ha visszaállítják a természetes állapotokat a már művelt területeken. Párizs nemzetközi párbeszédet kezdeményez az ügyben és arra bíztatja a kutatókat, hogy a gazdálkodókkal közösen dolgozzanak ki módszereket a talaj széndioxid pufferelésének javítására.

Egy már létező és hatékony megoldás a talajtakaró növények vetése. Ezek a termények – amellett, hogy hasznosíthatóak – növelik a talaj tápanyag- és vízmegtartó képességét, és csökkentik az eróziót. Beszántásukkal pedig alacsony költséggel javítható a talaj termőképessége.