Talán a drónok visszacsábítják a fiatalokat?

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül az a mezőgazdasági drón, amely azonban szinte megfizethetetlenül nagy érték az elöregedett japán mezőgazdaság számára.

Amint a Reuters beszámol róla, a fejlesztők és a farmerek közösen tesztelik a Nile-18T drónt, amit egy startup vállalkozás dobott össze, ami 15 perc alatt végez olyan munkákkal, amik hagyományos módszerekkel órákig tartanak. Ilyen például a rizsföldek permetezése, ami már meglehetősen nehezen ment a 69 éves Szakibara Iszamunak, pedig ha valaki, hát ő aztán ért a rizstermesztéshez. Családja ugyanis az 1600-as évek óta szállítja a gabonát Tokióba, illetve annak elődjébe, Edóba.

“Ez a technológia megkönnyíti az életünket, mivel az új generáció nem jön a földekre, ezért a termelékenység növelését csak ilyen módon érhetjük el” – mondta Szakibara úr, hozzátéve, a környéken, Tome tartományban, a földművesek ugyan fiatalabbak nála, de nem sokkal: általában 67-68 évesek. Az is tetszik a rizstermesztőnek, hogy a startup drónja ugyan kisebb, viszont jóval olcsóbb, mint a piacon kapható permetező drónok, amelyek 15 millió jenbe is belekerülnek.

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre, amiket meglehetősen nehéz értékesíteni, ha az öreg gazdák elhunynak, mert az egyébként a természeti csodákban szívesen gyönyörködő japánok inkább a zsúfolt városokban szeretnek élni. Tegyük hozzá, a négy nagy szigetből és számos kicsiből álló ország területének 73 százaléka művelhetetlen-lakhatatlan a magas és meredek hegyláncok miatt.