Tápanyagban gazdag növények 1.

A modern háziasszonyok, fejlődő országok családjai és a teljes mezőgazdasági iparág olyan növényekért rajong, melyek tápanyagtartalma magas, valamilyen jótékony egészségügyi hatással rendelkeznek, fogyaszthatják akár a gluténérzékenyek is, emellett nagy terméshozamúak, miközben ellenállnak az időjárási viszontagságoknak és kevés befektetést igényelnek. Meglepő módon léteznek ilyen gabonák, álgabonák és növények; a quinoa, amaránt, köles, hajdina és társaik hódítanak a világpiacon, érdemes hazánkban is a jövőben a tápanyagtartalmat a mennyiség elé helyezni a vetőmag kiválasztásakor.

A quinoa egy dél-amerikai álgabona, mely magas proteintartalma miatt kiemelten kedvelt a vegetáriánusok körében. Kitűnő riboflabvin (B2) forrás, alacsony kalóriatartalma és kedvező glikémiás indexe által meghódította a tudatosan étkező fogyasztókat. Világpiaci ára a növekvő kereslet hatására folyamatosan emelkedik.

Az amaránt eredetileg az Andok-hegység gabonája, ám Afrika, a karibi térség, India vagy Kína termőföldjein is elterjed már. Az afrikai vagy indiai spenótnak is nevezett növény gluténmentes, az érrendszeri megbetegedések és gyomorfájdalom elleni alkalmazása által nagy potenciált rejt magában.