Tápanyagban gazdag növények 2.

A dél-ázsiai eredetű moringa a trópusok elterjedt fatípus, mely a szél megtörésével csökkenti a talajeróziót, emellett levelei, gyökere és termése is fogyasztható. Ásványi anyagokban és A, B, C vitaminokban gazdag, így terhes nők és kismamák, gyermekek fontos tápláléka.

Etiópia és Eritrea magas rosttartalmú gabonája a teff, mely palacsinta, kása vagy alkoholos italok alapja, de takarmánynövényként is alkalmazzák. A kettes típusú cukorbetegek számára ajánlott gabonaféle.

Az úgynevezett ujjaskölest (finger millett) szintén afrikai eredetű, ám gluténmentessége, magas vas és kalcium tartalma Európában is egyre népszerűbbé teszik. Ráadásul nagyon ellenálló növényről beszélünk, két évig is eltartható bármilyen betegség nélkül, így szűkösebb időszakok kiváló tartaléknövénye.

A hajdina pedig Magyarországon is régebb óta ismert sztárnövény, mely Nyugat-Kína és Kelet-India földjeiről származik. Ellenáll a hidegnek és szárazságnak, rövid termési időszak jellemzi. Gluténmentes és magas a proteintartalma, a hajdina-lisztből Kínában és Japánban tészta, Európában és Észak-Amerikában palacsinta és sütemény, míg Oroszországban és Lengyelországban, emellett hazánkban is kása vagy leves készül.

A jövőben érdemes ezen növények világpiaci keresetét is mindenképpen figyelembe venni és olyan alternatívákat keresni a hagyományos gabonafélék mellé vagy helyett, mely a világ élelmiszerellátási problémáira, a tápanyaggazdagabb étkezésre nyújtanak alternatívákat.