Tápanyagködben fürdő gyökerek

Az Egyesült Királyság innovációs ügynöksége, az Innovate UK, 399 650 angol fontos támogatást adott egy bristoli székhelyű startup vállalkozásnak, amely – több tengerentúli társához hasonlóan – tökéletesíteni akarja a „függőleges farm” koncepciót.

A LettUs Grow nevű startup az állami támogatás révén nagyjából egymillió font felett rendelkezik, és a kutatásban részt vesz a Bristoli Egyetem is.

Abból indultak ki, hogy 2050-re 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést, hogy elegendő legyen a több mint 9 milliárd ember táplálására, ám úgy vélik, hogy a mezőgazdaság jelenlegi módszerei nem elegendőek ahhoz, hogy ekkora népességet ellássanak a globális felmelegedés közepette.

A probléma megoldása érdekében a LettUs Grow szabadalmaztatott aeroponikus rendszert fejlesztett ki, amellyel a jelenlegi módszerekkel elérhetőnél 70 százalékkal több zöldség termeszthető.

Az aeroponikus rendszerben a növények gyökerei nem a talajból kapják tápanyagot, hanem – felfüggesztve – egy tápanyagdús „ködben” fürdenek. Ez gyorsabb növekedési ütemet eredményez, mint a hagyományos hidroponikus gazdálkodás, és 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség a szabadföldi gazdálkodáshoz képest.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90