Tavaly komolyan esett az olasz frissgyümölcs kivitel

Az elmúlt évben 15 százalékkal kisebb mennyiségű friss gyümölcsöt exportált Olaszország, mint 2017-ben, az exportbevétel pedig 11 százalékkal, azaz 307 millió euróval csökkent – adta közzé a római székhelyű ISMEA (Istituto di Servizi per il Mercato Agricolo Alimentare), az agrár-élelmiszer szektor szolgáltató intézete.

Az ISMEA szerint az export lassulása amiatt miatt következett be, hogy a szélsőséges időjárás miatt kevés termett az olyan, a kivitel szempontjából fontos gyümölcsökből, mint az alma és a kivi. Másrészt a csemegeszőlő mellett még így is az alma volt a legnagyobb mennyiségben exportált gyümölcs.

Az olasz friss gyümölcsök mennyisége tavaly az ország minden fő exportpiacán esett, de a legnagyobb mértékben Spanyolországban, ahova 30 százalékkal tudtak kevesebbet szállítani, mint a megelőző évben.

Miközben a kivitel mérséklődött, a gyümölcsök behozatala 2 százalékkal, 1,6 millió tonnára emelkedett 2018-ban. Amint az elemzők megállapították, mind értékben, mind mennyiségben a banán, az ananász, valamint az őszibarack és a földieper vezette az importgyümölcsök listáját.

Fotó: Pixabay.com