Technológiai megoldásokkal a szárazság ellen?

Kalifornia államban valóssá vált az oly sokat hangoztatott vízhiány problémája, becslések szerint egy év múlva akár ki is fogyhatnak édesvízből. A lakossági felhasználás mellett az ipar és mezőgazdaság felhasználása sokkal jelentősebb. Kalifornia lakói és rendkívüli borai is veszélyben vannak a szárazság miatt. A Szilikon-völgy közvetlenül érintett a problémában, így számos technológiai megoldással küzdenek már most a szárazság kezelésére, a víz hatékonyabb felhasználását és helyettesítését célként kitűzve. Az alábbi trendek kiemelt figyelmet érdemelnek világszerte:

Egy négybetűs szó mentheti meg a vízkészleteinket: az adat. Minél pontosabb adatok állnak rendelkezésre a vízfelhasználásról, annál hatékonyabban menedzselhető a probléma, azonosítva a nagyfelhasználókat, az esetleges pazarlókat. A szenzorok és monitorozó rendszerek elterjedésére van szükség.

Ne feledkezzünk meg a szennyvízben rejlő lehetőségekről! Egy új technológia által elektromosan aktív mikroorganizmusok tisztítják a szennyvizet, miközben metán gáz formájában energiát is termelnek. A víztisztítás eddig energiát igényelt, az energia előállítása pedig vizet – ezt a folyamatot kell megtörni új módszerekkel.

A mezőgazdasági öntözés nagy problémája a párolgás. Mi lenne, ha ennek ellentéte valósulna meg? Azaz ha a levegő páratartalmát alakítanánk át vízzé? A korábban már bemutatott vertikális gazdaságok, kontrollált üvegházak lehetővé teszik ezt is, amellett, hogy hatékonyabb kontrollt gyakorolhatunk a növényeink felett (hőmérséklet terén például).