Tegyük „zöldebbé” az olajfákat

Az olajfák nem csak sokoldalúan hasznosítható terményt adnak, hanem sok ezer munkahelyet is biztosítanak a mediterrán térségben. Jóllehet a fa maga igen szárazságtűrő, ám az étkezési olajbogyó, illetve az olívaolaj előállítása nagy mennyiségű vizet igényel – éppen a forró és száraz Dél-Európában. Az EU által finanszírozott projekt által kifejlesztett rendszer révén azonban az olajbogyó mosására használt víz újrahasznosítható.

Az EU az évi mintegy 2,2 millió tonnával a világ legnagyobb oliva termelője, amelynek 97 százalékát spanyol, olasz és görög kisvállalkozások adják. Száz kilogramm bogyó feldolgozásához azonban 50 liter víz szükséges. Az olajbogyó polifenol tartalma, amely olyannyira egészséges az a fogyasztók számára, a mosás utáni szennyvízben, pontosabban a szennyvíztárolóként használt mesterséges tavakban feldúsul és nagy mennyiségen környezeti károkat is okozhat. Nem is beszélve a párolgás miatt besűrűsödött mosóvíz szagáról és arról, hogy különféle rovarok tenyésznek benne.

Az EU által finanszírozott ALGATEC II projekt az első lépcsőben a mosóvizet egy fotobioreaktorba szivattyúzzák, ahol a mikroorganizmusok elnyelik a szennyező anyagokat. A második lépcsőben a vizet két membránszűrőn áramoltatják át, hogy eltávolítsák a maradék szennyező anyagokat. Az így nyert vizet aztán újra fel lehet használni a bogyók mosására, vagy akár a csatornába is lehet ereszteni, amit a tisztítatlan vízzel természetesen nem szabad megtenni.

Mivel világszerte egyre nő az Oliva-termékek iránti kereslet, a tisztítóberendezés költségei elhanyagolhatók egy liter olaj kereskedelmi árához képest, viszont az eljárás sokkal olcsóbb, mint más, ma használatos technológia – mondta a projekt koordinátora, Antonia Lorenzo. Arról nem is beszélve, hogy a világpiaci kereslet növekedése több víz felhasználását igényli, így a rendszer tulajdonképpen rengeteg ivóvizet takarít meg. A kísérleti tisztítót a spanyolországi Huelva egyeteme működteti, és öt partnere – spanyol, olasz és német kkv-k – már a projekt piaci bevezetésének üzleti tervén dolgoznak.