Tehénlepény az Amazonon

Az üzletben az ötlet a legfontosabb. Ezt tartják azok az indiai vállalkozók is, akik még a trágyából is pénzt csinálnak.

Az indiai Rajasthan Kota városából való három fiatal vállalkozó a tejtermeléssel foglalkozó családi vállalkozásukat úgy akarja felpörgetni, hogy a világ egyik legnagyobb online piacterén, az Amazonon tehéntrágyát értékesítenek. Persze nem eredeti állapotban: szárítás után igazi lepényszerűséget készítenek belőle. A helyi Firstpost portál részletezi ugyan a folyamatot, de ettől inkább tekintsünk el.

Mivel a hindu szokásokhoz tartozik a tehenek szemünkben szélsőséges tisztelete, a Firstpost nem a tudósítása elején közli, hogy a trágyapitéket nem fogyasztásra, hanem vallásos célra készítik a vállalkozók. Különösen a nagyvárosok lakóinak számára. A hindu vallást követők ugyanis a tehén minden porcikáját (szó szerint) áldáshozónak tartják. Széchenyi Zsigmond is ír erről a Nahar című indiai vadásznaplójában. Lényeg az, hogy egyes helyeken a tehén vizeletét is antiszeptikusnak tartják.

„Az üzletágban potenciális lehetőségeket láttunk: az elmúlt három hónapban Amazonon tehéntrágya süteményeket értékesítettünk, miután jó visszajelzéseket kapunk, főleg Mumbaiból, Delhiből és Punéből” – mondta Amanpreet Singh, az APEI Organic Foods három igazgatójának egyike.

A lepények tucatját 120 rúpiáért – nagyjából 500 forintért – adják az ügyes vállalkozók, és volt olyan hét, amikor ezer lepényt is rendeltek tőlük. A lepényeket gondosan csomagolják a cikk szerint, nehogy összetörjenek szállítás közben.