Tejháború a szomszédok között

Úgy néz ki, lassan valósággá válik egy őrült filmparódia, a Pajzs a résen. Az amerikai elnök kezd úgy tekinteni Kanadára, mint egy kiszámíthatatlan, ellenséges országra.

Kanada 270 százalékos vámmal sújtja az amerikai tejterméket. Ez nem tisztességes a farmerjeinkkel szemben” – írta twitter-bejegyzésében június 8-án Donald Trump.

Amikor az amerikai elnök nekiment Justin Trudeau-nak a G7 találkozó után, nemvárt eredményt ért el: sosem látott egységbe tömörítette a kanadaiakat, akik országszerte jelezték a twitteren, támogatják a miniszterelnököt – írja a Guardian.

Az acél és alumínium vámemelés arra késztette Kanadát, hogy július elsejétől 12,8 milliárd USA dollár értékű vámeléssel vágjon vissza. A hosszú terméklista kiterjed a mezőgazdasági termékekre is a narancslétől a tejtermékekig.

Másrészt a kanadai tejágazat vámemelés nélkül is igen sikeres, amit az állami támogatások magas szintjének köszönhet. A 2016-os adatok szerint a kanadai tehenészetek átlagosan 0,79 kanadai dollárt kaptak egy liter tejért, míg amerikai kollégáik – szintén kanadai dollárra számítva – csupán 0,49-et.

Az átlagosan 80 tehenet fejő családi gazdaságok egy erősen szabályozott rendszerben virágoznak, amely fenntartható szinten támogatja az árakat a hazai túltermelés és az import korlátozásával. A kanadai farmerek rámutattak ugyanakkor, hogy az ország tejtermék fogyasztásának tizedét teszi ki az import, míg az Egyesült Államok a belpiaci fogyasztás 3 százalékára korlátozza a tejtermékek behozatalát.