Terjed a cseresznye aprógyümölcsűség vírus az Egyesült Államokban

Az USA észak-nyugati államaiban komoly kutatások folynak az egyre többször észlelt Little Cherry Virus 2 fertőzés miatt.

Amíg a kanadai Brit Kolumbiában a múlt évtizedben a cseresznyéseket valósággal megtizedelte a cseresznye aprógyümölcsűség, néhány évvel ezelőtt az oregoni és a Washington állambeli gazdálkodók aligha beszélhettek a little cherry vírus, vagyis a cseresznye aprógyümölcsűség vírus okozta károkról. Manapság viszont a gyümölcs ágazat és az amerikai kormány több százezer dollárt fordít a kutatásokra. A gyümölcsösökben ugyanis nagy számban döntötték ki és égették el a fertőzött fákat, de a Washington State University kutatója, Andrea Bixby-Brosi szerint a beteg fák kivágása és az újratelepítés nem mindig elég, hiszen a fertőzés újra terjedhet a gyökerektől.

A rovarok által terjesztett aprógyümölcsűség miatt a cseresznye szemek kicsik, fehérek, tehát éretlenek maradnak és az ízük is élvezhetetlen. A gazdák általában nem is tudják fertőzött-e a gyümölcsösük, amíg meg nem kezdődik az érési folyamat, de akkor már késő. Így egyelőre csak akkor tudják meg, hogy az újonnan ültetett állomány már hordozza a vírust, ha a fák termőre fordulnak, az pedig akár négy évbe is beletelhet.

Photo credit Dr. Andrea Bixby Brosi

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel