Terjed az afrikai sertéspestis Lengyelországban

Újabb hét háztáji gazdaság állományában jelent az afrikai sertéspestis Lengyelország keleti részén. Az idei évben egy már a 39. regisztrált kitörés az országban. A sertéstenyésztők felszólítják a vadásztársaságokat a vaddisznóállomány csökkentésére.

A lengyel hatóságok újabb hét afrikai sertéspestis gócpontot azonosítottak Lengyelország keleti részén. Az elmúlt két hétben ugrásszerűen megnőtt a kitörések száma, július 20-a óta 30 új fertőzést lokalizáltak a szakemberek. A helyzet miatt nemcsak az állatok ezrei levágása szükséges, de számos másik farm került kék zónába.

 Alekszandr Dargiewicz, a lengyel sertéstenyésztők szövetségének részéről így fogalmazott: „a betegség nemcsak a sertéstenyésztőkre, hanem az egész élelmiszeriparra káros hatással van. A kék zónákban a tenyésztés nem jövedelmező. Az afrikai sertéspestis elleni küzdelem rendkívül nehéz feladat és sokba kerül. A helyzet ellenőrzéséhez azonban többirányú cselekvésre van szükség, beleértve a vaddisznók számának csökkentését, valamint a sertésállományok biológiai védelmét is.”

Az ASF-kitörések főként nyáron fordulnak elő, a szakértők továbbra sem tudják egyértelműen megmondani, hogyan történik mindez szigorú óvintézkedések ellenére is. Azt gyanítják, hogy a vírust a traktorokon, vagy azon gumiabroncsain található sárral és szennyezett szalmával szállíthatják a gazdaságokba.

Az állat-egészségügyi szolgálat azt ajánlja a gazdálkodóknak, hogy szigorúan alkalmazzák a megelőző biológiai védekezést.