Termőföld a város közepén

Megdöbbentő tények az agráriumra nehezedő nyomásról: 1960-ban 1 hektár föld két embert látott el élelemmel, 1995-ben négyet, 2025-ben pedig már ötöt kellene. Éppen ezért 2008 óta minden évben a Syngenta és az Európai Földbirtokosok Szervezete fórumot hív össze Brüsszelben, ahol a mezőgazdaság jövőjéről tanácskoznak.

Idén áprilisban nem mindennapi kampánnyal készült az eseményre a Syngenta. A belvárosban, mindössze 250 méterre a belga főváros főpályaudvarától egy kis mintagazdaságot állított fel. Egy csöppnyi területen megmutatták a nagyobb mezőgazdasági termelés és hatékonyság elérésének lehetőségeit.

A kukoricával, melynek gyökere is látszott, az egészséges talaj nélkülözhetetlenségére mutattak rá, a repce mellé ültetett vadvirágokkal a biodiverzitás fontosságát bizonyították, egy kis konyhakerttel a népszerűbb zöldségekből pedig a kisebb gazdaságok szükséges termelékenység-javítására hívták fel a figyelmet.

Az eseményen a Syngenta bemutatta az általa kezdeményezett ún. Good Growth Plan programot, amely a vállalat részéről hat kötelezettségvállalást jelent a fenntartható gazdálkodás érdekében. Eszerint a cég a termelőkkel együttműködve olyan termelési feltételeket teremt, amelyben a környezeti fenntarthatóság mellett nő az élelmiszerbiztonság, valamint javul a növények termőképessége és a termőföld termékenysége. Ezáltal a termelő gazdaságok eredményessége, munkahelymegtartó képessége is jobb lesz.