Termőföld helyett poliuretán?

Az angliai Sheffieldi Egyetem új, Fenntartható Élelmiszer Intézetének szakértői kísérleteik során azt találták, hogy a poliuretán habokba ültetett növények kétszer-tízszer gyorsabban nőnek, mint a talajban termesztett növények.

A tudósok Sheffieldben – egy elhagyott iskolaépületben – létrehoztak egy hidroponikus városi farmot, ahol tápoldatokat szállító csőrendszerek révén a salátától a paradicsomig mindent termesztettek.

A kísérletek ösztönzője az volt, hogy világszerte 24 milliárd tonna termékeny talaj vész el minden évben az erózió miatt. Ezért kifejlesztettek olyan speciális habot, amely kémiai, fizikai és biológiai szempontból hasonlít a termőföldre – tudósította a phys.org természettudományos portál.

Duncan Cameron professzor, a Sheffieldi Egyetem Fenntartható Élelmiszer Intézetének igazgatója elmondta: „A világ egyre inkább a termőföld termékenységének válságával szembesül. A talaj helyett habokat használó városi farmok viszont jó alternatívát jelenthetnek, és mivel ez a rendszer nagyon hatékony, lehetővé teszi számunkra, hogy a világ növekvő népessége számára kevesebb természeti erőforrás felhasználásával termeljük meg az élelmiszert. Remélem, a jövőben a világ minden táján ilyen gazdaságokat látunk, amelyeket a helyi viszonyokra optimalizáltak, és olcsó, egészséges élelmiszereket termelnek.”