Thaiföld fékezi a cukor világpiaci árát

Az indiai bróker és elemző cég, az INTL FCStone 1,3 millió tonnával lefelé módosította India 2019-2020 közötti időszakra eső cukortermelésre vonatkozó előrejelzését. Az elemzők így 26,9 millió tonna cukorra számítanak.

A térség másik kulcsfontosságú termelő országa, Thaiföld a prognózis szerint 13,2 millió tonna cukrot termelhet a 2018/2019-es szezon 14,9 millió tonnájával szemben.

„Thaiföld nagy cukorkészletekkel rendelkezik, így arra számítunk, hogy exportja továbbra is évi 10 millió tonna körül lesz” – mondta Ligia Heise, az INTL FCStone cukor elemzője, aki 200 ezer tonnával 16,5 millió tonnára mérsékelte az Európai Unió cukortermelését érintő prognózisát.

Az erős thaiföldi export ugyanakkor egy ideig megakadályozza, hogy a brazil malmok rövid távon felhajtsák a világpiaci árakat. Az indiai termelést a túlzott esők befolyásolták, amelyek ártottak az idei cukornádtermésnek, ám pozitív hatással lehetnek a jövőbeni termésre. Elemzők szerint ugyanis Indiában az időjárási körülményektől függ, mekkora területen ültetik a cukornádat, tehát ha megfelelőbb idő ígérkezik, nagyobb mennyiségű, tehát a világpiacra is bőven jutó cukrot gyárthat India.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub