Tilos a tehenek levágása Indiában

Emberéletekbe és milliárd rúpiákba került a populista politika. Az indiai kormány azt tűzte ki célul, hogy 2022-re az ország tejtermelése eléri a 200 millió tonnát. India ma is világelső a tejtermelésben. Csakhogy a kiöregedett teheneket szabadjára eresztik, és erőszak fenyegeti azokat, akik hasznosítanák az állatokat.

Annak ellenére, hogy az indiaiak tejtermék vásárlása az elmúlt két évtizedben átlagosan 4,3 százalékos éves ütemben emelkedett, az ország 70 millió kisüzemi tejtermelő gazdaságának nehézségei egye nagyobbak, és azoké a cégeké is, amelyek tőlük vásárolnak.

A joghurtgyártó, a Danone SA bezárja a Delhi közelében lévő gyárat, és kilép az indiai friss és hosszú tartós tejtermékek piacáról, hogy a „legjobb teljesítményű” tápanyag- és csecsemőtápszer-márkáira összpontosítson – jelentette be a párizsi székhelyű vállalat. A cég képviselője nem kívánt több magyarázattal szolgálni – írta a Bloomberg hírügynökség.

A teheneket a hindu vallású többség szentnek tartja. Narendra Modi hindu nacionalista Bharatiya Janata pártja 2014-es országgyűlési győzelme fellelkesítette a tehénvédő csoportokat. Azóta a szarvasmarha-kereskedők elleni támadások megszorozódtak. Tavaly például 11 embert kifejezetten a tehénvédelem ürügyén öltek meg, a legtöbbet 2010 óta. „Ha valakinek vágóhídja van, tulajdonképpen célponttá válik” – mondja Meenakshi Ganguly, a Dél-Ázsia Human Rights Watch igazgatója.

A szarvasmarhák levágására vonatkozó tilalmak miatt a farmerek tavaly 250 milliárd rúpia bevételtől estek el, miközben csak tavaly 20 millió elhagyott jószággal több kószál az országban – és legel a termőföldeken – jelentette ki a hírügynökségnek D. John Chelladurai, a Maharashtra államban lévő Gandhi Kutatási Alapítvány elnöke.