Tíz éves a magbunker

Szünetmentes energiaforrást épít a norvég kormány a világ egyetlen vetőmagtrezorja számára, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy megőrizzék a bolygó értékes vetőmagfajtáit az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák vagy a háború esetén.

 A vetőmag trezor, a Global Seed Vault a Norvégiához tartozó Svalbard szigetek egyikén, vagyis a Spitzbergákon található egy régi bányában. Miután februárban újabb 76 ezer növényminta érkezett a 2008-ban elindított Svalbard globális vetőmag trezorba, a norvég állam felügyelete alatt tárolt minták száma meghaladta az 1,059 milliót.

Az Ecowatch cikke szerint évente többször szállít ide mintákat az Egyesült Államok, Ausztrália, Burundi, Oroszország, Kolumbia, Németország, India, Japán, sok más ország között még Észak-Korea is. A magtár akár 4,5 millió fajtát is tárolhat. Mindegyik fajtából átlagosan 500 magot tesznek itt el a nehezebb időkre.

Ezért is hívják a magbunkert Doomsday Vaultnak, vagyis végítélet pincének.

A szíriai polgárháború is bizonyította a különleges magtár fontosságát. Éppen két éve szállítottak vadbúza magokat a szíriai Aleppóból a magbunkerbe, hogy megőrizzék a pusztulástól. Az aleppói ICARDA központ 150 ezer fajtát őrzött, ám ahogy közeledtek a harcok, a fajták 85 százalékát elszállították magtrezorba. Az előrelátás beigazolódott, hiszen Aleppót lerombolták.

A sziklába épített vetőmag széfben az állandó mínusz 18 fokos hőmérséklet gondoskodik arról, hogy a magvak termékenyek maradjanak, az Északi-sark közelsége pedig lehetővé teszi, hogy a készlet évekig használható legyen akkor is, ha valamilyen természeti katasztrófa miatt megszűnik a hűtőrendszer áramellátása.

Most azonban a norvég kormány rövidesen 10 millió eurós fejlesztésekbe kezd. Ennek révén többek között egy hosszabb beton bejárati alagút épül, valamint egy vészhelyzeti energiaszolgáltató és hűtőegységgel ellátott szolgáltató épület.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel