Tizedével csökkent a globális bortermelés

Sajnos az előrejelzések bekövetkeztek: a világ borászainak összteljesítménye 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, miután éppen a legnagyobb termelőket, az európai termelés négyötödét adó Franciaországot, Olaszországot és Spanyolországot sújtotta a leginkább az időjárás.

Az idei borkészítésre vonatkozó első becslésében a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) 263 millió hektoliterre tette az idei bortermést, míg a tavalyi rekordév 294 millió hektót hozott. Franciaországban és Olaszországban, az Európai Unió két legnagyobb termelőjében az újbor mennyisége mintegy 15 százalékkal esett vissza, Spanyolországban pedig 24 százalékkal kevesebb bor kotyog a hordókban – ismertette a Reuters az OIV közleményét, amely szerint e három országban az idei termés nem éri el az elmúlt öt év átlagát.

Mindez elsősorban az időjárási körülményekkel magyarázható, nevezetesen a nagyon hideg és esős tavasszal, amit egy rendkívül forró és száraz nyár követett. Az EU 28 tagországában egyébként – amely a globális borkitermelés mintegy 60 százalékát adja – a tavalyinál 26,7 milliárd hektoliterrel kevesebb, összesen 156,0 milliárd hektóra számítanak.

Átlagos, több mint 400 ezer tonna szőlő teremhet idén Magyarországon, így várhatóan 3 millió hektoliter körüli bor készül, adta hírül az agrártárca. Az idei szőlőtermés leginkább a 2017-eshez hasonló, de elmarad a tavalyi 520 ezer tonnától.

Jobb hírek érkeztek az Egyesült Államokból. Az OIV előzetes becslése szerint ott a bortermelés 2018-hoz képest csak 1 százalékkal csökkent. Némileg a déli féltekén is mérséklődött a bortermelés, bár a mennyiség összességében összhangban volt az ötéves átlaggal.

Igaz, Argentína és Chile, a dél-amerikai két legnagyobb bortermelője 10, illetve 7 százalékkal kevesebbről számolt be az előző szezonhoz viszonyítva, ugyanakkor a szőlőtermést sújtó aszály ellenére Dél-Afrikában a bor mennyisége 3 százalékkal 9,7 milliárd hektoliterre növekedett a tavalyi nagyon gyenge terméshez képest.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub