Több termény – így profitálhatnak a gazdák a klímaváltozásból

Miközben a gazdáknak világszerte fel kell készülniük a globális felmelegedés jelentette kihívásokra, a klímaváltozás bizonyos vonatkozásai ellensúlyozhatják a negatív hatásokat, sőt, egyes termények esetében akár növekedhetnek is a hozamok – derült ki egy friss kutatásból.

Az elmúlt években számtalan tanulmány foglalkozott a globális felmelegedés miatt kialakuló extrém hőmérsékletek negatív hatásaival, nem derítették fel ugyanakkor, milyen pozitív hozadéka lehet az üvegházhatású gázok, így a széndioxid mennyiségnövekedésének. A NASA most pótolta a hiányt azzal, hogy felmérte, hogyan változnak a terményhozamok, ha a 2000-ben mért mennyiségnél átlagosan kétszer több széndioxid található a levegőben. A Goddard Institute for Space Studies (GISS) munkatársai a felmérés során az egységnyi vízre jutó termés nagyságát vetették össze, hogy felderítsék, hogy hat a növények vízigényére a felmelegedés, és a szén-dioxid tartalom növekedésének kombinációja.

A Farming UK által ismertetett eredmények szerint a klímaváltozás hatása nem teljes mértékben negatív, sőt, egyes termények esetében hozamnövekedésre is számíthatnak a gazdák. A légkör szén-dioxid tartalmának megkétszereződése befolyásolja a növények vízháztartását és a terméshozamát. Ami a részleteket illeti, a változások fő elszenvedője a kukorica lesz, ami a többi növényhez képest nagyon hatékonyan dolgozza fel a széndioxidot a fotoszintézis során.

A kutatás szerint a locsolt kukoricaföldeken 15, a pusztán esőre támaszkodó területeken 8 százalékkal esik vissza a hozam, ha megkétszereződik a levegő szén-dioxid tartalma.

A búza viszont egyértelmű nyertesként kerül ki a klímaváltozásból; a magasabb, mérsékeltebb időjárású területeken, így az Egyesült Államokban és Európában a hozamok átlagosan 10 százalékkal emelkedhetnek, de az aszályosabb régiókban, így Afrikában és Indiában is 8 százalékkal több búzát takaríthatnak be a gazdák, köszönhetően annak, hogy a termények vízháztartása akár 50 százalékkal is javulhat.