Többet kapnak a gyümölcsért a szerb gazdák

Tizenöt éve nem tapasztalt magasságba emelkedtek a gyümölcsárak Szerbiában.

A cseresznye kivételével a gyümölcsárak Szerbiában ezen a nyáron magasabbak, mint az elmúlt 15 esztendőben. A fagykárok és a koronavírus miatti kereslet-növekedés jelentősen felfelé mozdította el az árakat.

Az emelkedés oka egyrészt az idei komoly fagykárok miatti termésveszteség, amely szinte valamennyi közép-európai országot sújtotta. Másrészt a koronavírus járvány miatt a lakosok több vitamindús gyümölcsöt fogyasztanak ebben az időszakban.

Idén a barackültetvények 85 százaléka szenvedett kisebb-nagyobb mértékű kárt Szerbiában. Csak a dombos területeken található gyümölcsösök úszták meg a fagyokat. Ebben az évben a sárgabarack például csaknem kétszer annyiba kerül (1,3-1,7 euró), mint tavaly.

Eltérő mértékben drágult a kajszi, a fekete áfonya, a paprika, az alma és az eper is. Málna területén még a magasabb árak ellenére sem lesznek nyereségesek az ültetvények a gyenge hozamok miatt. Mivel a gyümölcs iránt óriási kereslet szerte a világpiacon, a termelők többet szeretnének kapni az exportőröktől.