Tőkehiánytól szenved az afrikai mezőgazdaság

A világ szántóterületének mintegy 60 százaléka Afrikában van, és milliárd dolláros befektetésekre van lehetőség szerte a földrészen – állapították meg a dél-afrikai Johannesburgban rendezett Afrikai Befektetési Fórumon. A befektetők azonban nem tolonganak.

Mielőtt azon lamentálnánk, miért is érzik a befektetők kockázatosnak Afrikát, nézzük meg a térképet: könnyen lehet, hogy valóban a kontinensen van a világ művelhető területeinek 60 százaléka. Afrika ugyanis akkora, hogy simán belefér az Egyesült Államok, India, Kína, és Japán, sőt még Európa egy részének is jutna rajta hely.

Ami a befektetéseket illeti, a johannesburgi befektetési fórumon arra szólították fel az afrikai bankokat, biztosítási intézményeket és befektetőket, hogy lazítsanak a feltörekvő agrárvállalkozásokkal szembeni szigorú követelményeiken.

A kis családi farmoknak nagy szükségük lenne hitelre, azonban a befektetők húzódoznak, hiszen több államban nagyon bizonytalan a politikai helyzet, arról nem is beszélve, hogy a termények szállítása bonyolult, költséges és néha kockázatos. A határokon való hosszadalmas várakozás alatt romlik az áruk minősége. A tengerparttal nem rendelkező országok vállalkozásai különösen arra panaszkodnak, hogy a termékek eljuttatása a kikötőkbe olyan hosszadalmas, hogy sok esetben jelentős veszteséget szenvednek el a késlekedés miatt.

Emellett Afrika-szerte kevés a gabonaraktár, a kiszámíthatatlan áramellátás pedig arra kényszeríti az élelmiszergyártókat, hogy drága dízelüzemű generátorokat használjanak.

Mindezek után nem csoda, hogy a pénzügyi intézmények továbbra is kockázatosnak tartják a kisüzemi gazdálkodóknak adandó hiteleket. Tshokolo Nchocho, a dél-afrikai Land and Agriculture Bank ügyvezető igazgatója szerint a fő baj az, hogy a hitelintézetek túlzott mértékű biztosítékokat követelnek, így a hitelek elérhetetlenek a kis mezőgazdasági vállalkozások számára.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel