Tom Vilsack: nagy kihívások várnak az élelmiszeriparra

Az Egyesült Államok februárban kinevezett mezőgazdasági minisztere, Tom Vilsack három fő – megoldásra váró – problémát vázolt a Washington Postnak adott interjújában. A politikus szerint a mezőgazdasági rendszer helyreállítása mellett stabilizálni kell az élelmiszerellátást, és kezelni kell az egészségügyi válságot.

Mint Tom Vilsack, a nemrégiben megalakult Biden-kormány mezőgazdasági minisztere a lapnak adott interjújában kifejtette: az amerikai gazdaságok több mint 90 százalékánál a jövedelem nagy része már nem a mezőgazdasági termelőnél képződik, ez azt jelenti, hogy szükség van a jelenlegi mezőgazdasági és élelmiszerrendszer átalakítására.

A politikus álláspontja szerint a hátrányos helyzetű termelői csoportoknak kormányzati segítségre van szüksége.

A második legnagyobb kihívás az élelmiszerellátás bizonytalansága: mintegy 43 millió amerikai állampolgárnak lenne szüksége támogatásra a megfelelő táplálkozáshoz. Mind az egészségügyi, mind a gazdasági oldalon a szociálisan hátrányos helyzetű emberek rosszabbul teljesítenek, mint a teljes népesség, így arra kell összpontosítani, hogy megszüntessék köztük a szakadékot.

A felnőttek 60 százalékának krónikus betegsége van, 40%-uk két krónikus betegséggel küzd. A felnőtt lakosság legalább 70%-a elhízott, vagy túlsúlyos. A hátrányos helyzetű csoportok pedig mindezekkel a kihívásokkal hatványozottan néznek szembe.

„Kollektív érdekünk, hogy kitaláljuk, hogyan javíthatjuk az élelmiszer- és mezőgazdasági rendszert ebben az országban, hogy az mindenki számára igazságos legyen, az emberek tisztességesen megélhessenek, és egészséges élelmiszerekhez jussanak”, hangsúlyozta Tom Vilsack.

Forrás: Washington Post

Fotó: Wikipedia