Tönkrement az ír epertermés

A régészek örülnek az Írországban uralkodó példátlan aszálynak, mert római erődök, sőt őskori építmények eddig sosem látott körvonalai tűnnek fel a drónfelvételeken, az eperfarmerek a pokolba kívánják a szokatlan időjárást.

Komoly bajban van a Wexford megyei Curraghgraigue-ben lévő Kearns Fruit Farm. Amint a tulaj, Jimmy Kearns az Irish Timesnak elmondta, a forróság miatt 140 ezer tő epre ment veszendőbe. A forró időjárás miatt a szokásos öntözővíz kétszeresét használták el, de hiába.

Júniusban a szokásos hőmérsékletnél 10 fokkal is többet, 30 fok fölött mutatott a hőmérő, és négy hektáron egy nap alatt beérett a termés. Ilyen mennyiséget egyszerűen nem lehet egyszerre leszedni, mivel kevés a hozzáértő munkáskéz, másnapra meg már valósággal szétfolytak az eperszemek. A rengeteg eper a földeken rohadt el.

„Négy hónappal ezelőtt rendkívüli havazást kaptunk, most meg a tavalyi rossz termés után elveszettünk 140 ezer tő epret, ami miatt a veszteségünk valószínűleg meghaladja a 200 ezer eurót. Bevételünk nincs, a padlón vagyunk. Csak reménykedünk, hogy megjön az eső.”

Fotó: Pixabay.com