Törökország: komoly fejlesztések az öntözőrendszerekben

Korszerű, zárt rendszerű öntözésre való áttéréssel a szállítási veszteségek minimálisra csökkennek, így 35 százalékos vízmegtakarítás érhető. Idén 51 gát, 39 mesterséges tó készül e Törökországban, és a beruházások révén a víztárolók száma is 1617-re növekszik. A tárolókapacitás pedig eléri a 180 milliárd köbmétert.

A török ​​mezőgazdasági és erdészeti minisztérium célja, hogy a folyamatban lévő projektek befejezésével jelentősen növelje a modern öntözőrendszerek számát, amelyek a mezőgazdasági öntözésben most mintegy 29 százalékot érnek el.

Az öntözőrendszerek előtérbe helyezésével csökkenni fog a vízveszteség.  A Földművelésügyi és Erdészeti Minisztérium adatai szerint az elmúlt 18 évben megközelítőleg 255 milliárd török líra (8900 milliárd forint) értékű vízberuházást hajtottak végre, és 8695 létesítményt helyeztek üzembe.

Ebből 600 gát, 423 tó, 590 vízerőmű, 1457 öntözőrendszer, 21 szennyvíztisztító és számos árvízvédelmi építmény készült el.

A mezőgazdasági szektor a legnagyobb vízfelhasználó, mintegy 44 milliárd köbmétert használ fel. Ez a vízfelhasználás 74 százalékának felel meg. A 2000 -es évek elejétől kezdődő modern öntözőrendszer programmal jelentős megtakarítást értek el.

Az országban meglévő hagyományos öntözőrendszereket és öntözőhálózatokat is korszerűsítik, és öntöző- és csepegtető öntözéssé alakítják át.

Forrás: Anadolu Agency