Történelmi rekordhozam napraforgóban

Október végére befejeződött a hazai napraforgó betakarítása. Az országban 561 ezer hektárról, 3,01 tonna/hektáros hozammal 1,69 millió tonnát takarítottak be a gazdák.

Az idei, 3,01 tonna/hektáros országos átlaghozam történelmi rekordot jelent Magyarországon és világszintű összevetésben is az elsők közé tartozik. A megyék közül Fejér, Baranya, Hajdú-Bihar és Békés megye emelkedett ki 3,2 tonna/hektár körüli rendkívül jó hozamokkal. Az idei termésmennyiség a termőterület 9-10 százalékos csökkenéséből adódóan néhány százalékkal maradt el a tavalyi értékektől, adta hírül az agrártárca.

A Syngenta egyedülállóan széles, összesen 13 hibridet magában foglaló portfólióval és a hozzá kapcsolódó technológiával járult hozzá a közös sikerhez. Bízunk abban, hogy a Syngenta genetikában rejlő lehetőségek a jövőben is hasonlóan szép eredményeket hoznak partnereink számára.

A napraforgó piaci ára az egy évvel ezelőtti szinthez képest – a világpiaci tendenciáknak megfelelően – körülbelül 10 százalékkal magasabb. Az áremelkedésnek és a történelmi rekordhozamoknak köszönhetően a napraforgó hektáronkénti árbevétele jelentősen javult a korábbi évekhez képest, így a termelők többsége sikeresen zárhatja az idei évet.

Még nem készültek el az idei globális adatok, de az biztos, hogy a termény forgalma növekedőben van. Ágazati elemzők szerint a tavalyi 7,02 milliárd dolláros világpiaci forgalom 2024-re elérheti a 9,97 milliárd dollárt.

A napraforgómag legfontosabb importőre Franciaország, amely 2018-ban a világpiaci forgalom 18 százalékát vásárolta fel. A franciák legnagyobb beszállítója Argentína.

Másrészt az Ázsia-Csendes-óceáni régió egymaga a napraforgómag világpiacának 30 százalékát használja fel, ugyanakkor a napraforgóolaj-fogyasztás is igen gyorsan növekszik, elsősorban az indiai kereslet bővülése révén, ahol az elmúlt 15 évben a fogyasztás mintegy ötszörösére növekedett. A legfrissebb adatok szerint a napraforgóból készült étolaj indiai importja a 2015/2016-os 973 ezer tonnáról 2017/2018-ra 1,516 millió tonnára bővült.