Tovább emelheti az árakat a csökkenő ausztrál búzaexport

Az Ausztrál Mezőgazdasági Tudományok Irodája (ABARES) bejelentette, hogy a búzaexport mindössze 11,7 millió tonna lesz, míg az előző, márciusi becslés még 14,2 millió tonnáról szólt. Ausztrália keleti partvidékén ugyanis az elmúlt fél év során a szokásosnál 40 százalékkal kevesebb eső esett.

A gyengülő ausztrál export hatással lesz a globális referenciaárakra, amelyek május elejétől számított hat hét során már amúgy is közel 30 százalékot emelkedtek az alacsonyabb globális készletekkel kapcsolatos aggodalmak miatt

A búza exportjának csökkenése valószínűleg komoly gondot okoz Ausztráliának, ahol a búza az évi 50 milliárd ausztrál dolláros (34,39 milliárd USD) forgalmú mezőgazdaság legjövedelmezőbb terméke.

Most pedig az aszály miatt búza-behozatalra szorultak a kontinens nagy végfelhasználói. Több mint egy évtizede ez volt az első külföldről származó búzaszállítmány – jelezte a mezőgazdasági tárca, az ABARES pedig közleményében hozzátette, hogy várhatóan további búza- és egyéb gabona behozatalára vonatkozó engedélykérelmet is be fognak nyújtani a végfelhasználók.