Továbbra is erősödőben van az orosz mezőgazdasági kivitel

Az év első két hónapjában Oroszország jelentősen növelte a mezőgazdasági termék-exportját. Amint a moszkvai a Földművelésügyi Minisztérium szerint, az agrár-élelmiszeripari kivitele 32 százalékkal haladta meg a tavalyi januári és februári értéket, és elérte a 3,13 milliárd dollárt. Az említett időszakban a gabonafélék, a halak és a tengeri ételek, valamint a zsírok és olajok és édességek voltak a fő exportáruk.

A búza exportja közel 80 százalékkal 5,8 millió tonnára emelkedett, miután Egyiptom, az orosz búza legfőbb piaca, idén 1,7 millió tonnát vásárolt, 67 százalékkal többet, mint a tavalyi első két hónapban.

A többi nagy búzaimportőr Törökország (938 ezer tonna), Vietnam (237 ezer tonna) és Lettország (174 ezer tonna) volt. Az idei első két hónapban az orosz szójaolaj exportja 40 százalékkal 97 ezer tonnára emelkedett, míg a szójababé 2,6 százalékkal 217 ezer tonnára bővült.

Az orosz gabonaexport a június 30-án záruló 2017/2018-as szezonban elérheti az 52-53 millió tonnát, amiből a búza 36-37 millió tonna lehet – jelentette ki Alekszander Tkacsev mezőgazdasági miniszter.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel