Továbbra is nagy küzdelem folyik az afrikai sáskák ellen

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) bejelentette, hogy jelentős előrelépések történtek a kelet-afrikai és jemeni sivatagi sáska elleni küzdelemben. Az esős évszak ugyanakkor továbbra is kedvező feltételeket teremt a sáskák elszaporodásához.

A FAO szakértői a koronavírus világjárvány miatti korlátozások és más kihívások ellenére is folytatta munkáját a sáskajárással leginkább érintett afrikai térségekben.

A szakértők becslése szerint az elmúlt hónapok megfeszített védekezési munkájának eredményeként tíz országban – Dzsibuti, Eritrea, Etiópia, Kenya, Szomália, Dél-Szudán, Szudán, Uganda, Tanzánia és Jemen területein – mintegy 720 ezer tonna gabonaféléket mentettek meg, amely évente ötmillió embernek biztosít élelmiszert. Összesen mintegy 350 ezer hektárt mentettek meg a letarolástól.

Bár a csatát megnyerték, a háború még nem ér véget. Júniusra a sáskák újabb hullámát prognosztizálják, amely rendkívül kritikus időszak a lassan megkezdődő betakarítások előtt.

A sivatagi sáskát a legpusztítóbb károsítónak tekintik a világon, egy négyzetkilométeren akár 80 milliósra is felszaporodhat a kártevő-állomány. Az élelmiszerválságokról szóló globális jelentés szerint 2020 második felében több mint 25 millió embert éri az élelmezésválság a régióban.

Fotó: FAO

 

***

 

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub