Trópusi búzával kísérletezik Nigéria

A búzafarmerek idén olyan új fajtákat vetnek, amelyek jobban megfelelnek a trópusoknak – tudósított a Bloomberg hírügynökség.

Nigéria északi részén főként öntözött földeken termesztik a búzát, mégpedig novembertől áprilisig, azonban a termés korántsem elegendő a lakosság ellátására. Ezért tavaly 4,4 milliárd dollárért importált búzát az ország. A legnagyobb szállító az Egyesült Államok és Oroszország, ahonnan 3,3 millió, illetve 1,7 millió tonna érkezett 2017-ben.

Nigéria azonban azt szeretné elérni, hogy 2025-re 60 százalékkal csökkentse a búzaimportját. Ennek érdekében a Csád-tó Kutatóintézet (Lake Chad Research Institute) komoly munkát folytat.

Az állami kutatóintézet már ki is fejlesztette a Reyna-28 és a Norman Borlaug fajtákat, amelyekről Salim Mohammed, a helyi búzafarmer-szövetség elnöke azt állítja, hogy hozamuk meghaladja a hektáronkénti három tonnát, míg a régi fajtákból csak egy tonnát takaríthattak be. Összevetésül: a szubszaharai Afrika vezető búzatermesztője, a Dél-Afrikai Köztársaság idén 3,6 tonnás hektáronkénti átlagot ért el.

Salim Mohammed elmondta a hírügynökségnek, hogy a szövetség tagjai több mint 300 ezer hektáron termesztenek búzát, és remélik, hogy rövidesen több mint egymillió tonnát arathatnak le évente.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel