Új alkalmazás segít az élelmiszerpazarlás csökkentésében

A PareUp nevű új applikáció egy régóta fennálló és súlyos probléma megoldásában segít: összekapcsolja az élelmiszer fölösleggel rendelkező áruházakat és éttermeket, valamint azokat, akik számára gondot jelent a napi betevő megszerzése. A New Yorkban dolgozó fejlesztő csapat Anuj Jhunjhunwala vezetésével készítette el a speciális alkalmazást, és meg is állapodtak egy kereskedelmi lánccal a részvételről. Az áruház minden nap feltölti a programba a fölösleges árukészletet, amelyet leértékelve ad el azoknak, akiknek szükségük van rá.  Az alkalmazást a fogyasztók és a kereskedők is ingyenesen használhatják, a PareUp tulajdonosai pedig részesedést kapnak az eladásokból.

A programozók elmondták: nem szándékuk, hogy az élelmiszerbankokkal vagy a jótékonysági szervezetekkel versenyre keljenek, de a fejlesztéssel segítenének megoldani az élelmiszerpazarlás problémáját. Az Egyesült Államokban a Nature Resource Defence Council adatai szerint évente 165 milliárd dollár értékű élelmiszert pazarolnak el, ez azt jelenti, hogy az amerikai szemetesek több jó élelemhez jutnak, mint a világ gyerekeinek negyede. Világszerte a megvásárolt élelmiszerek mintegy fele végzi a szemetesben, a problémára egymás után születnek az innovatív és hasznos megoldások: Amszterdamban az Instock, New York-ban a WastED nevű pop-up éttermek például kizárólag az áruházak fölöslegéből készítenek ínyenc fogásokat.

A pop-up üzleteknek Amerikában és Angliában körülbelül tíz évre tekintenek vissza. Az egyébként üresen álló üzlethelyiségeket néhány napra, esetleg hétre bérlik ki. A bérlők így meglehetősen olcsón jutnak a helyiséghez, amit aztán könnyedén elhagynak, ha lanyhul a forgalom.