Új baktérium tizedeli a pálmákat Ausztráliában

A Queensland botanikus kertben történt járványkitörés vizsgálata során a kutatók egy új baktériumfajt fedeztek fel, amely végzetes betegséget okoz pálmákban.

A baktériumról, amelyet Candidatus Phytoplasma dypsidisnek neveztek, kiderült, hogy halálos hervadásos betegséget okoz. Erről az új felfedezésről az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology számolt be.

2016-ban a Queensland-i Cairns botanikus kert egyik télikertjében több díszpálma rejtélyes módon pusztult el. Kutatók  összehasonlították a betegség okaként azonosított baktérium jellemzőit és genomját. Megállapították, hogy a baktérium hasonló volt a Candidatus Phytoplasma más fajaihoz, amelyek közül sok felelős máshol előforduló járványokért, de eléggé különbözött ahhoz, hogy önálló faj legyen.

A Candidatus Phytoplasma dypsidis fertőzés eddig 12 különböző fajban okozott betegséget, köztük a kókuszdiópálmában.  A szakértők úgy gondolják, hogy a baktériumot olyan rovarok terjesztik, amelyek a növényi tápanyagot szállító szövetből táplálkoznak.

Ausztrália, Új-Zéland és a csendes-óceáni szigetek országai és területei ennek ellenére irigylésre méltó növény- és állat-egészségügyi helyzetben vannak a világ többi részéhez képest. A szigetek sok jelentős növénybetegség-fenyegetést  megúszott, amelyek a világ minden táján jártak.

Forrás: Sciencedaily

Image by Free-Photos from Pixabay