Új élelmiszerfagyasztás: kevesebb energia, jobb élelmiszerbiztonság

Egy új, izokorikus módszerre való áttérés biztonságosabb és jobb minőségű fagyasztott élelmiszereket eredményezhet, miközben energiát takarít meg és csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, derült ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Kutatási Szolgálat és a Berkeley Egyetem közös kutatásából.

Az élelmiszerfagyasztás teljes körű megváltoztatása világszerte akár 6,5 milliárd kilowattórával is csökkenthetné az energiafelhasználást évente, miközben 4,6 milliárd kilogrammal mérsékelné az energiatermeléssel együtt járó szén-dioxid-kibocsátást.

Ez nagyjából egymillió autó éves kibocsátásának felel meg.

Az új fagyasztási módszer, az úgynevezett izokorikus fagyasztás úgy működik, hogy az élelmiszereket zárt edényben tárolja, amely teljesen meg van töltve folyadékkal, például vízzel. Ellentétben a hagyományos fagyasztással, amikor az étel levegőn fagy, az izokorikus eljárás anélkül őrzi az ételt, hogy szilárd jéggé válna. Mindaddig, amíg az elmerül a folyadékrészben, védve van a jégkristályosodástól, amely a fő veszélyt jelenti a minőségére.

Ez a típusú fagyasztás lehetővé teszi a friss élelmiszerek, zöldségek, mint például paradicsom, cseresznye és burgonya jobb minőségű tárolását is, amelyeket hagyományos fagyasztással egyébként nehéz megőrizni.

A másik előnye, hogy a feldolgozás során elpusztítja a mikrobiális szennyeződéseket is.

A Berkeley Egyetem mérnöke, Matthew Powell-Palm, a tanulmány egyik vezető szerzője megjegyezte, hogy “az izokorikus fagyasztás átfogó technológia, amely ígéretes alkalmazásokat kínál nemcsak az élelmiszeriparban, hanem az orvostudományban, a biológiában, sőt az űrutazásban is.”

Forrás: Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma